Kategorier
Uncategorized

Spöktrio i ny tappning

Den som förväntade sig spöklik stämning lär ha blivit besviken.
Mysfaktorn på Mauritzberg i fredags kväll var hög och konserten Ghost Inside Ghost var inte bara ett möte mellan publik och musiker, utan mellan publik, musiker och kompositörer. Med utgångspunkt i Beethovens spöktrio har de två tonsättarna Andreas Eklöf och Anna Eriksson arbetat fram sin egen musik, i samarbete med Trio Gothia som också fick utrymme att improvisera fritt emellanåt. De olika styckena flöt in i varandra på ett naturligt sätt och stämningen var stundvis meditativ. I växlingarna mellan Beethovenslingor, strikt rytmiska figurer, flytande klanger och koncentrerade knäppningar och slag var det de minsta ljuden som blev de mest intensiva.

De båda tonsättarna ackompanjerade trion på sitra och många oväntade klanger skapades genom ovanliga användningsområden för instrumenten. Artonhundratalsflygelns strängar blev utsatta för allt från pingisbollar till en diskborste och när pianotrion övergav stråkar och tangenter blev det påtagligt att alla fem i ensemblen faktiskt spelade stränginstrument.
Och efter att musiken tagit slut fortsatte man höra den, i elementens brus, vinden utanför, stolskrap och harklingar. Innan publik, musiker och tonsättare samlades i köket för kaffe, nybakat bröd och Beethoventårta.

Tack till alla medverkande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s