Kategorier
Uncategorized

Mauritzberg, Kvarnen, lördag 28 maj 19.00 Hyllning till Frida Kahlo

Med en flöjt och en gitarr gör Duo Cantilena en musikalisk hyllning till den färgstarka mexikanska konstnärinnan Frida Kahlo. Denna fantastiska kvinnas dramatiska, men alltför korta liv skildras med läsning ur biografier, hennes brevsamling och dagboksanteckningar. Målningar ur Fridas stora produktion samsas med fotografier ur hennes liv som visas på bildskärm i scenens mitt.

En intim scenbild byggs upp med kläder, rosor, ljus och andra föremål som för tankarna till stilikonen Frida Kahlo. Berättelsen om hennes liv och konst binds samman av noggrant utvald musik som färgar upplevelsen av de olika skeden och dramatiska händelser som kantade hennes liv. Musik som också får accentuera och ackompanjera Fridas självutlämnande målningar. Duon väljer musik ur den rika repertoaren för flöjt och gitarr, alltifrån fransk impressionism, flamencoinspirerade kompositioner till argentinsk tango.

Hyllning till Frida Kahlo är en intensiv, stämningsfull och färgsprakande konsertupplevelse som inte väjer för det smärtfyllda liv Frida fick att leva men som samtidigt skildrar hennes livsglädje, humor, viljestyrka och rebelliska personlighet.

Duo Cantilena består av Sabina Agnas, gitarr och Anna Boman Hald, flöjt. De inledde sitt mångåriga samarbete redan när de båda studerade på solistlinjen vid Göteborgs Musikhögskola. De är en dynamisk duo som tolkar musik från skilda sekler; från sirlig rokoko till eldig flamenco. De spelar ur den rika repertoaren för flöjt och gitarr men framför även musik skriven särskilt för dem. Duon tycker det är spännande att tänja gränserna för den traditionella musikerrollen och vill bredda och fördjupa den musikaliska upplevelsen med fler uttryckssätt som texter och dramatisering, bildspel, ljudeffekter och rekvisita.

Duo Cantilena framträdde vid Piteå Festspel i juni 2015 med ”Hyllning till Frida Kahlo”. Föreställningen hade premiär i september 2014 och duon har turnerat med den över stora delar av Sverige. I juni inledde de också sin sommarturné från norr till söder med ”Timmen Innan Gryningen”. Duon arbetar inte enbart tematiskt utan ger också konserter i ”traditionell” mening, där deras stora spännvidd i repertoar tillsammans med levande porträtt av kompositörer och epoker är utmärkande drag.

Röster om föreställningen:

”En stilsäker känsla för nyanser dominerar den här konsertupplevelsen såväl musikaliskt som för sättet att berätta en historia.” ”Cantilenas täthet i samspelet och lätthet i publikkommunikationen skvallrar om att de båda har spelat ihop i många år. Vilken gitarrist, vilken flöjtist, vilken repertoar och vilket upplägg!” PT.

”Subtilt utvalda musikstycken av bl.a Ravel, högklassigt tolkade och anpassade till Fridas varierande stämningslägen och händelser i hennes brokiga liv, crescendo och diminuendo lyfter texter och målningar, får dem att leva!” http://www.bmz.se

”Text, bild och musik blandades till en verkningsfull och annorlunda föreställning. Jag har sett och hört många bra konstföredrag, men det här var bättre. ” NLT

”Med enkla dramaturgiska medel bildade musiken, bilderna och texterna en fint sammanhållen föreställning. Publiken fick ett stämningsfullt och nära möte med konstnären och människan Frida Kahlo, ledsagade av de mycket duktiga musikerna” Ann-Sofie Andersson, kultursamordnare Götene Kommun.

  • Biljetter beställes på mail: mauritzbergkultur@telia.com eller på tel /sms: 0707 320231                                                                                                                                                     Pris: 150 kr / vuxen 100kr /ungdom, studerande. Fika finns att köpa i pausen!

       Facebook ”Kultur på Mauritzberg”: https://www.facebook.com/Kultur-p%C3%A5-

 

Mauritzberg-143395099065944/?fref=ts

Hjälp oss gärna att sprida information om vår kulturverksamhet, till exempel genom att ”gilla” vår Facebooksida ”Kultur på Mauritzberg” där det står om senaste nytt från ”Culture centre of Hålanda”!

Varmt välkomna!      Katharina och Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s