Kategorier
Uncategorized

Moses Pergament – en porträttkonsert

Äntligen konsert på Mauritzberg!

Nu inleder vi säsongen med en härlig helaftonsupplevelse:

Lördag 3 juni 

Konsert 19.00 

Introduktion  18.00 – 18.45, om människan, skribenten och tonsättaren Pergament – välkommen på både introduktion och konsert, eller kom direkt till konserten.

Pris: 250 kr med fika. Studerande 150 kr

Anmälan tillmauritzbergkultur@telia.com

telefon: Johan Dahlbäck 0707 320 231, Katharina Dahlbäck 0704 485 210

Moses Pergament – en porträttkonsert

Sebastian Silén       violin 

Martin Malmgren   piano  

Vi har glädjen att välkomna den finländske violinisten Sebastian Silén och pianisten Martin Malmgren i försommaren på Mauritzberg där vi nu får en helafton med musik av Moses Pergament – en av de stora svenska 1900-talstonsättarna. 

I denna porträttkonsert är det fokus på den musik han skrev för sitt eget instrument – violinen. Dessutom – Moses Pergament föddes 1893, Mauritzberg blev färdigt 1893 och vår Steinwayflygel är från 1893!

Moses Pergament (1893-1977) är en särling i svensk musikhistoria. Han föddes i en judisk familj i Helsingfors och började sin musikaliska bana som violinist, vilket ledde till studier i tidig ålder för Leopold Auers assistent i St Petersburg, följt av vistelser i Paris och Berlin – varefter han landade i Stockholm. Men trots sitt svenska medborgarskap mötte Pergament motstånd som utlandsfödd i det inhemska musiklivet – att han var jude gjorde inte saken bättre. Av Kurt Atterberg fick han veta att han aldrig skulle kunna ses som svensk tonsättare, och när Wilhelm Peterson-Berger i en recension kallade honom för ”utländsk parasit” svarade Pergament med att resa hem till Peterson-Berger och leverera en örfil – en händelse som gjorde honom rikskänd över en natt. Först år 1945, efter flera decenniers verksamhet som tonsättare och musikskribent i Sverige, blev Pergament invald till Föreningen Svenska Tonsättare. Och trots detta sena erkännande förblir stora delar av hans färgrika musik okänd och ospelad. 

I denna porträttkonsert bekantar vi oss med tonsättaren Moses Pergament, med fokus på den musik han skrev för sitt eget instrument – violinen. Här blandas tidiga salongsstycken med verk med judiska influenser, och i soloviolinsonaten hör vi ett av Pergaments relativt få försök att komponera i tolvton. I den storslagna violinsonaten – en av tonsättarens personliga favoriter – inhämtar Pergament frikostigt inspiration från många olika håll, och det klingande slutresultatet är synnerligen unikt bland nordiska violinsonater från tidigt 1900-tal. 

En sann humanism präglar både Pergaments liv och musik. När födelselandet Finland attackerats av Sovjetunionen ordnade Pergament genast en stödkonsert i Stockholms Konserthus å Finlandhjälpens vägnar. Och när judiska flyktingar strömmade till Sverige från Tredje Riket initierade Pergament, tillsammans med vännen, sångaren och kantorn Leo Rosenblüth, en judisk kör och orkester som var verksam i Stockholm under 1940-talet. Bland dem som flydde till Sverige fanns författarinnan Nelly Sachs, som blev god vän med både Moses Pergament och hans fru Ilse, och vars nära samarbete med Moses resulterade i två operor: ”Eli” och ”Abram’s Erwachen”.  

För den som är nyfiken på Moses Pergaments liv blir det en presentation av människan, skribenten och tonsättaren Pergament kl. 18.00.

Musikerna:

Sebastian Silén är en finländsk violinist som studerat i Zürich, Göteborg och Helsingfors. Han har vunnit flera internationella priser och anlitas ofta som solist och kammarmusiker och är nu aktuell med en konstnärlig doktorsavhandling om Sibelius repertoar för violin och piano.

Martin Malmgren pianist från Sverige som gästat oss tidigare.

Han studerade vid Edsberg och Sibeliusakademien och är flitigt anlitad som solist och kammarmusiker. Martin leder också Helsingfors pianosällskap och kommer under 2023 turnera med Pergaments första pianokonsert som också spelas in på skiva.

Hjärtligt välkomna till salongen på Mauritzberg,

Johan och Katharina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s